sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Arjen selviytymiskeinoja

Sattumoisin tällainen aihe mielessä tällä kertaa. Takana ilmeisen epäonnistunut ruokakokeilu ja päälle vielä itsellä ruokamyrkytys tai joku muu vatsan sekoilu. Parin kuukauden maitoproteiinin välttämisen jälkeen nautin hiukan vuohenjuustoa parina päivänä. Tästä seurasi parin päivän kitinä ja kolmantena jo ihan suoraa huutoa. Ei juurikaan huvita kokeilla enää.

Sitten kun huuto ja oksennusyön jälkeen tiedossa on koko päivä (ja ilta) yksin kotona vauvan kanssa, kun mies on töissä, niin erilaiset selviytymiskeinot ovat tarpeen. Itsellä nuo ovat vielä aika vähissä tämän ensimmäisen kanssa ja haastankin meidän muita bloggaajia ja lukijoita listaamaan tänne myös omia hyväksi koettuja selviytymiskeinojaan. Lapset ovat tietysti yksilöitä ja mikä toimii yhdelle ei toimi toiselle, mutta ehkäpä joku vinkki voi olla hyödyksi.

Mummuilta ja muilta mammoilta onneksi saa myös hyviä vinkkejä. Monesti nuo ovat niin yksinkertaisiakin juttuja, että ihmettelee miksi ei itse tullut tajunneeksi. Toisaalta ei sitä taida muutenkaan olla ihan skarpeimmillaan :)




 1. Ihan ensimmäinen ja edelleen toimiva (ja varmaan maailman itsestäänselvin) vinkki oli mummun neuvo kääntää meidän kyljellään nukkuva vauva kyljeltä toiselle, kun hän alkaa kitistä. Monet katkenneet päiväunet on pelastettu näin simppelisti.

2. Vauvat ovat viisaita! Tämän ajatuksen omaksuin jostain vauvojen käyttöohjekirjasta. Juttelen tosi paljon meidän vauvalle, ja uskon, että hän ymmärtää lopulta yllättävän paljon.

 Oksenteluyön jälkeen pikkuinen nukkui poikkeuksellisesti tosi pitkät päiväunet äidin vieressä ja jaksoi vielä hengailla sängyssä herättyäänkin. Ehkäpä hänkin näki, että äiti on nyt hieman väsynyt.

3. Hiustenkuivaaja. Viimeinen kikka alkuvaiheen nukuttamishommissa silloin kun mikään muu ei tepsinyt. Poika sammui välittömästi hiustenkuivaajan hurinaan.

4. Sitteri. Meillä ollut ihan välttämätön kapine, koska poika ei refluxin takia juurikaan viihdy lattialla. Mies keksi laittaa (Baby Björn) sitterin sohvaa vasten niin, että poika saa otettua siitä jaloilla lisävauhtia. Sitterissä meidän nuhanenä saa myös tyytyväisenä höyryhengitystä samalla kun äiti käy rauhassa suihkussa.

5. Kantoliina. Ennen lapsen syntymää ajattelin, että ei varmaan oo mun juttu. Aika pian tulin toisiin aatoksiin. Tosin näillä keleillä tulee käytettyä vain kotosalla. Pieni nukahtaa siihen alta aikayksikön, kun puuhastelee samalla itse jotain muuta. Ja selkeästi on mitä makoisimmat unet!

Toimikoon tämä alkuna vinkkilistalle! Lisäilen vielä kommentteihin jos muistuu jotain muita mieleen.

Henna Aa








5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ystävät! Kun omat muksut olivat vauva-ikäisiä ja mies esim. työmatkoilla, pyysin itselleni seuraa. Usein kavereita tuli yökyläänkin kun yskin vauvan kanssa oleminen jännitti tai tuntui hankalalta.

Tiina Tee. kirjoitti...

Pitääkin kokeilla tota kyljen vaihtoa!

Meillä myös allergiaepäilyjä ja refluksivaivoja..yksi parhaista saamistani vinkeistä oli jumppapallon käyttöönotto. Vauva sylissä tai kantoliinassa ja itse pomppii jumppapallolla, ja vauvakin rauhoittuu. Ainakin pomppimisen ajaksi, välillä pidemmäksikin aikaa.

Olen myös nukkunut vauva kantoliinassa - keinutuolissa. Pääni alla tyyny, päällämme peitto ja vauvan pepun alla imetystyyny. Pahimpina öinä ennen maitotuotteiden poisjättämistä oli siis tällaisiakin öitä.

Unknown kirjoitti...

Meillä kapalo tai muu kääriminen ovat olleet oiva apu etenkin silloin, kun nukahtanut vauva pitää siirtää rinnalta pois, sänkyyn tai muuten vain liikuttaa. Unet eivät katkea samantien. Se ei kyllä ole suoranainen apu refluksikipuihin, mutta muihin univaivoihin kyllä.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän refluksikon kanssa toimi toisinaan tuo jumppapallo. Oikeasti avun toivat lääkkeet ja lopulta aika. voimia!
t. riikkakp

Henna Ahlfors kirjoitti...

Kantoliinassa on meilläkin nukuttu monet päikkärit. Yöunet on onneksi nukuttu kohtuudella ihan sängyssä. Tai siis vauva on nukkunut ja äiti on valvonut huolissaan oksentelusta... Kapalointia en kauheesti uskaltanut harrastaa, kun pienempänä vauva oksenteli niin paljon makuullaan. Onneksi nyt lääkitys ja imetysdieetti on auttanut hyvin vaivoihin.