sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Kysymysviikko: Miten valmistautua lapsen syntymään?

Johanna kysyi minulta: Jos saisit nyt antaa takautuvasti itsellesi kolme ohjetta/neuvoa/vinkkiä ennen lapsen syntymää, niin mitkä ne olisi?

Johanna kirjoitti itse eilen elämän mullistumisesta lapsen myötä ja itsellä on ollut tosi samanlaisia tuntoja. Monenlaisia pieniä vinkkejä ja käytännön neuvoja osaisin itselleni näin jälkikäteen antaa, mutta en usko, että mikään ohje auttaisi valmistautumaan lapsen myötä tulevaan elämänmuutokseen. 

Itsestä on tuntunut oikein hyvältä ystävän neuvo mennä rohkeasti vaistojen varassa vauvan kanssa. Vauvan hoitoon kun on totta tosiaan tarjolla niin monenlaista neuvoa ja innokasta neuvojaa, että voi olla vaikeaa tuoreena vanhempana luottaa itseensä ja omaan osaamiseensa. Äiti ja isä tuntevat kuitenkin oman lapsensa ja ovat parhaita tulkitsemaan lapsen olotiloja.

Tässä lisäksi kolme vinkkiä, jotka voivat ehkä olla hyödyksi vauva-arkeen valmistautumisessa:
  1. Vauvaa odotellessa suosittelen panostamaan omiin mielipuuhiin ja rentoutumiseen. Niistä joutuu toden teolla tinkimään vauva-arjessa! Itselle se tarkoitti muun muassa lempikahviloissa notkumista, ystävien tapaamista, mammajoogaa ja vesijuoksua. Lasta varten riittää vain välttämättömimmät valmistelut ja varusteet. Meillä esim. vaunut taisivat tulla käyttöön eka kerran noin kuukauden iässä ja lastenhuonetta on toistaiseksi käytetty vain vaipanvaihtoon ja vaatteiden säilytykseen. Vauvat ovat erilaisia ja tarvittavat elämää helpottavat varusteet voivat siksi myös olla aika erilaisia. 
  2. Ensimmäiset pari-kolme kuukautta kannattaa ottaa tosi iisisti. On hyvä antaa vauvalle aikaa heräillä ja tutustua rauhassa tähän maailmaan ja vanhempiinsa. Jälkikäteen ajatellen alun olisi voinut ottaa vieläkin rauhallisemmin. Liikkuminen vauvan kanssa oli alkuvaiheessa monesti aika stressaavaa ja turhan rasittavaa. Toki joskus äidin mielenterveyden kannalta välttämätöntä.
  3. Raskauden loppuvaiheessa saattaa tuntua, että ei tästä voi ikinä palautua ennalleen. Synnytyksen jälkeen saattaa kuitenkin mahtua jo yllättävänkin pian normivaatteisiin, joten niitä ei välttämättä kannata ihan kaikkia pakata varaston perukoille ;) Samoin lienee hyvä suhtautua myös muihin omiin asioihin.

Lomaterveisin Guildfordista, Henna Aa & coAntilta haluan kysyä, että mitä sanoisit miehelle, joka harkitsee hoitovapaalle jäämistä? Mihin on syytä varautua? Mikä on parasta? Mikä vaativinta? 

Ei kommentteja: