torstai 20. kesäkuuta 2013

LomatunnelmissaLomatunnelmissa


Vuoden alusta Kasvatuksen ja perheasioiden yksikön työntekijät ovat kerran viikossa kirjoittaneet vuorollaan blogia. Tämä on meidän osaltamme viimeinen blogi ennen lomaa. Aloitamme loman juhannukselta ja juttelimme lapsuuden juhannusmuistoista.

Raijan lapsuuden juhannukseen kuului aina yöpyminen teltassa. Siellä yritettiin valvoa niin pitkään kuin vain mahdollista. Yhtenä juhannuksena satoi vettä ja teltta jouduttiin pystyttämään katoksen alle, jotta siellä voisi yöpyä. Huono keli veti mielen vähän matalaksi. Ystävättäremme äiti tiesi kuitenkin keinon melipahan poistamiseksi - hän leipoi meille ikioman mansikkakakun, jonka saimme viedä telttaan ja nauttia yöttömän yön kuluessa. Joka juhannuksena muistelen lämmöllä lapsuuden juhannuksia ja erityisesti tuota mansikkakakkua. Harvoin on kakku maistunut niin makoisalta!

Heljä on viettänyt lähes kaikki elämänsä juhannukset perheen mökillä. Lapsuuden juhannuksiin kuului aina juhannussauna ja saunavihta. Saunavihtaa ei käytetty tavallisina päivinä, koska äidin mielestä se sotki saunan, mutta juhannuksena oli poikkeus. Usein talviturkki heitettiin juhannussaunan myötä. Luovuttamattomana juhannussyömisenä oli aina muurinpohjaletut, joita paistettiin pitkin iltaa ja syötiin hillon kanssa limsaa juoden.

Yhteisenä muistonamme on limsakori, joka ostettiin kellariin aina juhannukseksi. Koriin saatiin itse valita ne limsat, jotka olivat omia suosikkeja.

Aikuisuuden myötä juhannus on saanut uusia merkityksiä ja myös uusia tapoja. Kuitenkin lapsuuden juhannusmuistot säilyvät mielissä kirkkaina ja rakkaina. Nykyisin juhannus merkitsee usein myös loman alkua ja erilaisen vapauden koittamista.Oikein ihanaa juhannusta ja kesää kaikille lukijoille!

t. Heljä ja Raija

Ei kommentteja: