perjantai 14. kesäkuuta 2013

Kysymysviikko: LahjaRiikan kysymys osui hyvään saumaan. Keskiviikkoaamuna heräsin järkyttävään kurkkukipuun, ja kun en saanut edes vettä nieltyä, hankkiuduin lääkäriin. Angiinaan kirjoitettiin resepti, hain lääkkeet. Sitten hakemaan lasta hoidosta, etsimään tyttö ja tavarat eskariharjoittelupaikasta, hakemaan päiväkodin lokerosta varavaatteet, sillä loma alkaa ja sinne ei saa jättää tavaroita. Kävimme kaupassa. Kaikki nämä välit ajelimme bussilla, koska minulla ei ole autoa. Kun lopulta pääsimme kotiin, tärisin kuumeen takia kylmästä, valuin hikeä kaikki kamat raahattuani ja mieli teki itkeä. Aloin tehdä ruokaa. Lapsi halusi leikkiä kauppaa ja trampoliinille hyppimään.

Tuossa hetkessä tuli mieleen, että tämä olisi helpompaa, jos sen voisi jakaa toisen ihmisen kanssa. Jos olisi se Ihminen, jolle voisi soittaa, että hae lapsi ja sen kamppeet sieltä ja tuolta ja käy kaupassa, kiitos. Minä menen kotiin palelemaan.  Ja tuo minulle kanakeittoa ja kuumaa teetä vuoteeseen.

En kuitenkaan pidä itseäni yksinhuoltajana. Lapseni elämään kuuluu iso joukko läheisiä ihmisiä. Isin kanssa hän jakaa viikonloppuisin arkea ja pyhää. Isotsiskot ovat jo omassa aikuisessa elämässään valmiita ottamaan osaa pienen elämään – ihan mahtavaa, kun minun ei tarvitse viedä lasta Linnanmäelle! Kummitäti etsii kaikki pääkaupunkiseudun lelukaupat löytääkseen sen toivotun Barbien. Toinen kummitäti on kotimme odotetuin vieras – hänen kanssaan lapsi musisoi ja oppii piirtämään.

Lapsellani on fantastiset isovanhemmat. He ovat läsnä lapseni arjessa useita kertoja viikossa. Heidän kanssaan lapsi saa leikkiä loputtomiin, hän oppii ajamaan ilman apupyöriä, kiipeämään kuuseen, luottamaan omiin voimiinsa ja siihen, että aikuinen ottaa kopin.

Ennen muuta voimaa minulle antaa kuitenkin lapsi itse. Kurkkukipuisena itsesäälisenä rättiväsyneenä istahdan keittiön pöydän ääreen ja pysähdyn ihmettelemään, miten Jumala onkaan antanut minulle näin suuren lahjan.

 
On päiviä, jotka vaihtaisin pois. Useimmiten ne ovat niitä, jotka aloitan karjumalla unenpöpperöiselle kuusivuotiaalle ”syö nyt, pue nyt, vauhtia!”  Mutta hetken kuluttua muistan, että olen valtavan kiitollinen, etuoikeutettu, saadessani olla äiti. Se ei ole kohdallani ollenkaan itsestään selvän polun päätepysäkki. Se on pitkän tien yksi pätkä, jonka saan jakaa parhaassa tuntemassani seurassa.

Ennen lapsen syntymää en osannut edes kuvitella, miten kaikki muuttuu kun on äiti. Johannalta haluaisin siksi kysyä, mikä on ollut hänelle suurin yllätys äitinä olemisessa?

 Henna Äm
ps. Ihana naapurini Kaarina tekstasi eilen illalla "Mitä tarvitset kaupasta", luettuaan facebookista, että olen sairaana. Elämälle kiitos!

Ei kommentteja: