tiistai 14. toukokuuta 2013

Kuka kasvattaa?

Aamulla on kevään toinen kasvatuskumppanuuskeskustelu kolmevuotiaamme kerhonohjaajan kanssa. Sanahirviö pitää sisällään mitä mainioimman ajatuksen:
istutaan hetkeksi alas, kohdataan ja keskustellaan lapsen kasvuun liittyvistä asioista.
Keskustelu on yhdenlainen peili siitä, millainen lapsi on ja mitä hänelle kuuluu.

Vanhempana lasta katsoo aina tietynlaisten silmälasien lävitse. On kiva kuulla miten joku muu kasvattaja näkee lapsen luonteen ja miten lapsi toimii ryhmässä, jossa omat vanhemmat eivät ole läsnä. On myös mahtavaa saada kertoa, miten tärkeitä kerhonohjaajista on lapsille tullut. (Siitäkin riittäisi paljon tarinaa, mutta jätetään toiseen kertaan, kun nyt loppuu vuorokaudesta tunnit kesken.)

Lapsella on paljon kasvattajia ympärillään. Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä useampi häntä kasvattaa. Jotenkin aavistelen että näitä kasvatuskumppanuuskeskusteluita tulee vielä ikävä.TMKJEU: "On asioita, joihin lapsi ei koskaan kyllästy, mutta joiden kanssa vanhempi on valmista kauraa jo kolmannella kerralla: Ovikellon painaminen, pyörän soittokellon rämpyttäminen, hissin nappien painelu, nenän kaivaminen, keppien salakujettaminen kotiin, kuvien ottaminen kännykällä, itse mukiin kaataminen...

Ei kommentteja: