perjantai 26. huhtikuuta 2013

Erilaisia ja samanlaisia

”Ihassama!” vastaa tyttäreni kun kysyn, haluaako hän pukeavihreän neuletakin kanssa vihreät vai keltaiset housut.  Eikö ole merkillistä!

Äitini kertoo usein lapsuusmuistoani, jossa olin lähdössä päiväkerhoon. Vaikka äiti kuinka perusteli, en suostunut pukemaan vekkihameen kanssa punaisia sukkahousuja. Lopulta hain pyykkikorista siniset. Ne sopivat mielestäni paremmin yhteen hameen ruutujen värityksen kanssa.
Kun odotin tytärtäni, läheiset opastivat ja evästivät monissa asioissa. Yksi neuvoista koski joka-aamuista pukemisrumbaa, jota kuvailtiin tuntikausien hikiseksi puurtamiseksi. Ystäväni Salli kertoi, että hän laittaa edellisiltana valmiiksi sohvalle pinon, jonka lapsi sitten pukee ylleen. Ei neuvotteluja, ei tilaa kiukuttelulle, ei valinnanvaraa. Päätin noudattaa kokeneen äidin neuvoa.

Tyttäreni on kohta kuuden vanha. Vuosien vieriessä olen ihmetellyt, miten valitsemani vaatteet menevät aina mukisematta ylle. Sallin malli toimii. Toki vaatteiden pukeminen kestää kauan, onhan pukemisen aikana ihmeteltävä koirantaluttajia ikkunan takana, pompittava sängyllä, leikittävä illalla kesken jäänyttä barbileikkiä…. Mutta koskaan lapseni ei kommentoi vaatteitaan.
Olen alkanut varovaisesti osallistaa lasta vaatteiden valintaan. Ottaisitko mieluummin tämän? Haluaisitko päiväkotiin tanssimekon, kun monilla tytöillä näyttää siellä sellainen olevan? Haluatko siniset vai pinkit kurahanskat? Mutta tytölle tuntuu asia olevan yks hailee.

Pukeminen ja värit ovat tietysti kovin pieni asia. Elämähän ei muuksi muutu, olivatpa yllä sitten keltaiset tai vihreät pöksyt. Kunhan nyt jotain on varren verhona, mielellään ei-kiristävää ja sopivan lämpöistä.
 


Paljon isommissakin asioissa jään miettimään, miten erilaisia lapseni kanssa olemme. Hän on taitava tasapainoilija, ottaa hyvin kopin pallosta -- minut valittiin liikuntatunnilla joukkueeseen aina viimeisenä. Tyttäreni kuvailee itseään ujoksi, mutta tutustuttuaan on sydämellinen – minä suhtaudun kyynisen epäluuloisesti useimpiin ihmisiin. Lapseni on joustava – minä jääräpäinen.

Mutta on meillä tietysti yhteistäkin. Kun jokin ei mene kuten haluamme, lähdemme pois. Tytär tilanteesta, jossa äidin näkemys alkaa päästä väittelyssä voitolle. Minä puolestani, no, monestakin haasteesta. Ehkä pitäisi opetella vähän lisää tyttäreni vaate-zeniä. Harjoitella sitä Ihassamaa.
 
Henna Äm

Ei kommentteja: